Nieuws

klik hier

Activiteiten

klik hier

Business Club

klik hier

Webshop

klik hier

Zwaluwen 3 neemt drie punten mee uit het hol van de leeuw

Zaterdag 29 oktober mochten we na een vrije zaterdag weer aantreden. Zo’n vrije zaterdag is normaal al niet iets waar wij als echte liefhebbers op zitten te wachten. Maar als je net als Sparta ‘In The Winning Mood’ bent dan is zo’n hinderlijke onderbreking helemaal vervelend.

Tussen de voetbalzaterdagen door was nog de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van ons cluppie. Een prima moment om de interesse te peilen voor de verslagen die je nu een maand of twee deelt met de lokale zwart-witte voetbalgemeenschap. Bij wie beter dan één der schrijvers van het VE2/35+2-team kan je dan terecht voor wat feedback. Na een opmerking van mijn kant over het uitblijven van de verslagen van 35+ zijde werd de bal eigenlijk meteen teruggekaatst. “Wie schrijft die verslagen eigenlijk van Zwaluwen 3? Jij? Dacht ik al. Mag ik je dan een tip geven? Gebruik eens wat meer humor, zoals bij je laatste verslag. Maar dan vaker. Snap je dat? Meer humor graag.” Nou, die kan je in je zak steken. Opbouwende kritiek daar kan je wat mee, dus zal ik maar proberen de koe bij de horens te vatten.

Snel vooruit naar de zaterdag waar we weer mochten voetballen en op bezoek gingen bij Blijdorp. Op het prachtige nieuwe complex aan de Noorderbocht was het met een graadje of 20 goed toeven dd. 29 oktober. Met 15 fitte spelers hadden we ook niets te klagen dus op naar de wedstrijd.

Waar wij normaal even de kat uit de boom kijken, zien we nu geen beren op de weg. De 0-1 valt al vroeg in de wedstrijd uit een schitterende aanval. Ik citeer uit het live verslag in de groepsapp: “Een strakke crossbal over de verdediging van Leon op Julian, die trekt hem goed laag voor op een gretig inlopende Pepijn die hem rustig binnenschuift en de keeper kansloos laat” Niets aan toe te voegen. De keeper van Blijdorp schreeuwt nog even iets maar daar letten we dan nog niet op.

Even later moet het 0-2 staan als Leon weer aan de bal is en Tiemen diepgaat. Na drie keer subtiel “LEON!!!” te roepen heeft ‘ie zijn aandacht en volgt er weer een precisie crossbal over de Blijdorp defensie. Tiemen is zo glad als een aal voor zijn directe tegenstander, kapt hem de Rivièrahal in en legt aan. Maar toch weet een verdediger de bal nog aan te raken en gaat deze langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

De keeper van Blijdorp meent hierna zijn vocale ondersteuning nog te moeten versterken zodat het ook voorbij het Oceanium nog gehoord wordt. Een bloemlezing: “SCHEIDS DAT KAN TOCH NIET”, “HALLOOOOO SCHEIDS” en “ONGELOFELIJK SCHEIDS” (sommige uitspraken zijn iets netter vertaald dan in werkelijkheid). De scheids blijkt een olifantenhuid te hebben óf zo doof als een kwartel te zijn want hij trekt zicht er niets van aan.

Dan wil Onno een ogenschijnlijk onschuldige ingooi nemen, iets voor de middenlijn. “NEE JOH GEK” schreeuwde de keeper weer. Nu bleek het zelfs deze scheidsrechter teveel geworden. Als door een wesp gestoken rent hij zo snel als een cheeta richting de keeper om hem op een terecht plakkie kaas te trakteren. De rest van de wedstrijd was de keepert zo stil als een muis, lekker rustig.

We krijgen nog enkele (halve) kansen die ik me niet meer precies voor de geest kan halen. Dat komt ervan als je zaterdagavond als een dronken tor in een karaokebar belandt. Daarover later meer.  

Blijdorp komt de laatste 20 minuten wat beter in de wedstrijd en weet de 1-1 te maken wat ook de ruststand is. In de rust blijven Onno en doelpuntenmaker Pepijn achter. Hun vervangers zijn De Mol en Pally.

De tweede helft begint met wat speldenprikjes over en weer. Blijkbaar heb ik een geheugen als een garnaal want het heeft niet zo’n indruk achter gelaten.

Dan een moment waar we niet goed onder de druk van Blijdorp uitkomen. Zoals dit seizoen gebruikelijk kiezen we vaak voor de voetballende oplossing. Echter ging het nu mis op het moment dat Lex iets teveel tijd nam voor die voetballende oplossing. Hij zat als een rat in de val en uit een soort kluts krijgt hij de bal tegen zijn arm. Daar kon hij niet zoveel meer aan doen, maar het kwaad was geschied, penalty. Protesten van Zwaluwenzijde waren tevergeefs. Sterker nog, de scheidsrechter nam ruim de tijd om ons de ‘nieuwe spelregels’ uit te leggen. Onder het motto ‘wat de vos niet weet, weet de haas ook niet’ sputterden we nog even tegen. Hoe dan ook, de penalty ging erin, 2-1.

Zondebok Lex werd meteen gewisseld voor Martijn. Dat ziet er voor de buitenstaander dan keihard uit, alsof we onze teamgenoot even goed voor aap zetten. Niets is minder waar, de wissel was al in de rust afgesproken.   

Iets later een situatie in de zestien van Blijdorp waar alle Zwaluwen de bal tegen een Blijdorp-hand aan zagen komen. Helaas bleek hier dat alle dieren gelijk zijn, maar sommigen zijn gelijker dan anderen. Geen penalty dus.

Maar zoals vaker dit seizoen hebben we vertrouwen in de goede afloop en bewaren we onze rust. Een slak komt er immers net zo goed als een kikker. Dat blijkt toch al eerder dan verwacht als onze opbouw wijzigt en we weer vaker de lange bal zoeken richting onze beresterke spits Juul. Die beschaamd het vertrouwen niet en weet uit een situatie vrij te komen, blijft zo koel als een kikker en rond af, 2-2.

Maarten komt nog in het veld voor een minuut of 20 á 30. Dit aantal minuten is vooraf zorgvuldig afgestemd zodat hij die avond een goede gastheer kon zijn in het samen met zijn maat afgehuurde Café Stalles aan de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam.

Tien minuten later krijgt Koedood de bal in de middencirkel vrij duidelijk tegen de hand. In plaats van naar de scheids te kijken gaat hij, gehaaid als hij is, door met zijn actie. Hij draait weg bij zijn man en komt tot een meter of 25 van het doel. Koedood haalt uit en plaats de bal perfect in de hoek. Een heerlijk doelpunt, 2-3!

Blijdorp probeert hierna nog aan te dringen en gooit de bal met regelmaat richting de vijf meter van Water met hier en daar een scrimmage tot gevolg. MarrieVLD weet zijn 90 minuten speeltijd waar te maken door zijn kale bats nog net voor de bijna kale bats van een tegenstander te gooien. Hij kan daarmee ten koste van een bult zo groot als die van een dromedaris een grote kans voorkomen.

Omdat Blijdorp meer man naar voren schuift loeren we op de counter en wordt Juul weggestuurd om de wedstrijd te beslissen. Misschien met een te grijpen topscorerspositie in het achterhoofd wacht hij net te lang om het balletje breed te leggen en is de kans verkeken. De tijd tikt door en de scheids geeft vijf minuten blessuretijd aan.

Maar zoals elke voetbalvolger weet, moet je de huid van de beer niet verkopen voordat hij geschoten is. Zwaluwen 3 deed het bijna wel, aangezien een minuut voor tijd er nog een grote kans volgde voor de thuisploeg. Wederom een lage voorzet die rommelig uitkwam bij een Blijdorpert. Gelukkig was het Stefan die met een katachtige redding het schot vanaf 5 meter afstand wist te stoppen.

Einde wedstrijd en de punten weer in de tas mee naar de Zwaluwenlaan! Alhoewel, die tas met 3 punten bleef nog even liggen in de kleedkamer. Zwaluwen 4 speelde op dezelfde tijd bij Blijdorp en waren er op een of andere manier in geslaagd al een kwartier eerder het terras op te zoeken. Goed voorbeeld doet volgen en samen werd nog voor een bedrag aan bier en bitterballen omgezet waar de penningmeester van Blijdorp zich mee in de handjes zal knijpen. De heerlijke zon en drie punten deden ons nog lang nagenieten op het terras aldaar, waar Pally zelfs nog de kans zag om een uiltje te knappen.

Later die avond kwam een ruime delegatie teamgenoten nog langs bij Maarten zijn feestje en werd met een paar goudgele rakkers in de hand de wedstrijd nog eens goed geanalyseerd. MarrieVLD en Koedood gingen alvast een visje uitgooien verderop aan de Binnenweg. Niet geheel onverwacht belandden zij in een karaokebar waar MarrieVLD nog kon laten zien als een nachtegaaltje te kunnen zingen, zelfs als hij de tekst op het scherm niet eens meer kan lezen. In desbetreffende bar kwamen we ook oud-teamgenoot SB nog tegen die mondeling akkoord gaf op een terugkeer volgend seizoen. Tenminste dat meen ik me te herinneren. Wellicht bestelde hij gewoon 3 Blue Curaçao en twee Baco. Kan ook. Nieuwe vriend van het team WM zou ook getekend hebben volgens een foto in de nacht om 2:22 in de groepsapp. Zeer betrouwbaar, me dunkt.

Of iedereen uiteindelijk heelhuids en op tijd is thuis gekomen? Mijn naam is haas. We zien het volgende week wel.

Al met al staan we er na een handvol wedstrijden goed voor en kijken we met een schuin oog zelfs naar koploper Kethel Spaland 2. Niet té hard van stapel lopen, want zaterdag volgt directe achtervolger Maense 2. Wel duidelijk is, dat het steeds haalbaarder wordt om de promotiepoule te bereiken door bij de top 5 te eindigen. Zo voorkomen we in ieder geval een tweede seizoenshelft voor de kat zijn viool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *